luni, 19 noiembrie 2012

Vot electronic.


"Există puţine lucruri care ne apropie (nr - sau ne despart) aşa cum fac alegerile. Discutam despre alegeri, votăm în alegeri, observăm alegeri, unii chiar candideaza. Democraţiile noastre se bazează pe alegeri.Toţi înţelegem de ce avem alegeri (nu doar electorale), şi toţi părăsim casa în aceeaşi zi pentru a merge şi a vota. Preţuim oportunitatea de-a ne exprima părerea, de a ajuta la deciderea viitorului nostru, respectiv al ţării. Ideea fundamentală e că politicienii sunt împuterniciţi să vorbească pentru noi, să ia decizii in numele nostru care ne afectează pe toţi. Fără acea împuternicire, acest mecanism ar fi corupt.
Ei bine, din păcate, puterea corupe, şi oamenii vor face multe lucruri pentru a obţine puterea şi a o păstra, inclusiv făcând lucruri rele în alegeri. Vedeţi, chiar dacă ideea de alegeri e perfectă, administrarea unor alegeri naţionale e un proiect la scara mare. Iar proiectele mari sunt complexe. De câte ori sunt alegeri, se pare că mereu e ceva care merge prost, cineva încearcă să trişeze, sau ceva merge prost accidental -- o urnă de vot se rătăceşte aici, fragmente de hârtie sunt lăsate să atârne acolo (nr: un presedinte de sectie - sau cateva sute de presedinti - baga voturi in plus samd).
Pentru a ne asigura că lucrurile vor merge prost cât se poate de puţin, avem toate aceste proceduri în jurul alegerilor. Deci, de exemplu, vii la secţia de votare, şi cineva care lucrează acolo îţi cere buletinul înainte să-ţi dea un buletin de vot şi să te roage să intri într-o cabină de vot pentru a-ţi completa votul. Când ieşi, îţi laşi votul în urna de votare unde se amestecă cu toate celelalte voturi, astfel încât nimeni nu ştie cu cine-ai votat.
Vreau să ne gândim pentru un moment la ce se întâmplă după acest moment, după ce laşi votul în urna de votare. Cand cei mai mulţi oameni merg acasă şi sunt siguri că votul lor a fost luat în considerare, pentru că au încredere că acest mecanism de numarare al voturilor funcţionează (nr: mare greseala). Oamenii au încredere că functonarii publici şi observatorii îşi fac munca pentru care sunt platiti şi ca acestia o fac corect. Urnele de votare merg la secţiile de numărare. Sunt desigilate iar voturile sunt răsturnate şi numărate. Cei mai mulţi dintre noi trebuie să aibă încredere că cei care numară sunt cinstiti si corecti in a numara votul nostru, şi toţi trebuie să avem încredere că asta se întâmplă corect pentru toate voturile din alegeri. Deci trebuie să avem încredere într-o mulţime de oameni. Trebuie să avem încredere într-o mulţime de proceduri. Şi uneori trebuie chiar să avem încredere în computere. Deci imaginaţi-vă sute de milioane de votanţi cu sute de milioane de voturi,toate trebuind să fie numărate corect şi toate lucrurile care pot merge prost cauzând toate aceste titluri de știri negative. Şi nu poţi decât să te simţi epuizat la ideea de a încerca să faci alegerile mai bune.


Ei bine, în faţa tuturor acestor titluri negative, cercetătorii s-au dat cu un pas înapoi şi s-au gândit la cum putem face alegerile altfel. S-au distanţat de problemă şi s-au uitat la ea în ansamblu. Şi imaginea de ansamblu e asta: alegerile ar trebui să fie verificabile. Votanţii ar trebui să poată verifica dacă voturile lor sunt numărate corect, fără a încălca secretul alegerilor, care e atât de important. Şi asta-i partea grea. Cum facem un sistem de alegeri complet verificabil, păstrând în acelaşi timp voturile absolut secrete?Ei bine, modalitatea cu care am venit foloseşte calculatoare, dar nu depinde de ele. Şi secretul e în buletinul de vot. Şi dacă vă uitaţi atent la aceste buletine de vot, veţi observa că lista candidaţilor e în altă ordine pe fiecare. Şi asta înseamnă că dacă alegi unul dintre ei şi apoi îndepărtezi lista candidaţilor, eu nu voi putea spune din bucata care rămâne pentru cine ai votat. Şi pe fiecare buletin de vot e o valoare criptată sub forma acestui cod de bare 2D din dreapta. Şi este o criptografie complicată aici, dar ce nu este complicat e votarea cu unul din aceste buletine. Deci putem lăsa calculatoarele să facă toată criptografia complicată pentru noi, şi apoi vom folosi hârtia pentru verificare.


Votarea decurge in felul urmator: iti alegi unul din aceste buletine de vot la întâmplare, mergi în cabina de vot, îţi însemnezi alegerile, dupa care rupi de-a lungul liniei perforate de pe hartie, care e pe mijloc. Lista candidaţilor ramane in stanga, modul in care ai votat in dreapta. Şi bucata care rămâne, cea cu semnele, aceea e votul tău criptat, care va fi scanat automat de un membru al comisiei. Şi pentru că e criptat, poate fi prezentat, stocat şi numărat central şi publicat pe un website pentru a fi văzut de oricine, inclusiv de tine, insa numai tu vei sti cine a fost candidatul ales, pentru ca partea din stanga (lista canditatilor) e rupta de votul propriu zis. Poti lua acest vot criptat (bucata din dreapta) acasă ca o chitanţă. Şi după încheierea alegerilor, poţi verifica pe internet dacă votul tău a fost luat in considerare comparând chitanţa cu votul de pe website. Şi reţineţi, votul e criptat din momentul în care părăseşti cabina de vot, deci dacă cineva vrea să afle cum ai votat, nu va putea face asta. Dacă guvernul vrea să afle cum ai votat, nu va putea, pentru ca fiecare partid si observator are o cheie de criptare unica cu care "sigileaza" independent intregul balot de vot (pe langa membrii comisiei). Niciun hacker nu poate intra şi afla cum ai votat. Niciun hacker nu poate intra şi schimba votul tău, pentru că nu se va potrivi cu chitanţa ta, si pentru ca sansele ca el sa ghiceasca 50 de criptari succesive sunt destul de mici. Voturile nu pot dispărea, pentru că orice vot poate fi gasit si verificat la cea mai simpla cautare (exista si mecanisme de verificare la fiecare pas - cand balotul paraseste sectia, cand lista este centralizata la judet samd).
Dar magia alegerilor nu se opreşte aici. În schimb, vrem să facem tot procesul atât de transparent încât agenţiile de ştiri şi observatorii internaţionali şi oricine doreşte poate descărca toată informaţia de la alegeri şi sa poata face numărătoarea, independent. Ei pot verifica dacă toate voturile au fost numărate corect. Pot verifica dacă rezultatul anunţat al alegerii e cel corect. Şi acestea sunt alegeri făcute de oameni, pentru oameni, deci pasul următorul pentru democraţiile noastre sunt alegeri transparente şi verificabile.
Mulţumesc."

David Bismark

4 comentarii:

  1. http://www.zerohedge.com/contributed/2012-11-29/ayn-rand-was-not-libertarian

    RăspundețiȘtergere
  2. Votul poate fi adaptat pentru alegeri prin corespondenta, cu buletine tiparite de fiecare acasa la el, la propria imprimanta. Folosind o formular simplu descarcat de pe pagina Biroului Electoral Central. Pot fi tiparite o gramada de buletine de vot, ce nici macar nu trebuie inregistrate in numar fix, in vrun Registru Electoral, ci pot fi trase la imprimanta in numar nelimitat, ca sa ajunga peste tot fara probleme. Singura conditie fiind numararea lor la final.

    Nici macar securizarea optiunii de vot nu e necesara, pentru ca plicul care duce informatia nu divulga nimic ce ar trada secretul votului. Numaratoarea se face doar la final.

    Insa e greu sa explici lucruri complicate, unor oameni mici. Pe logica lor, la stampila de secol XVIII ar trebui sa ramanem mereu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tehnic aveti dreptate, dar ati uitat factorul uman. De unde stiti ca votul va fi descarcat acasa de catre alegator in intimitatea propriei locuinte si nu de fata cu dom' primar care i-a spus "daca nu votezi cu partidul meu, de maine nu mai esti angajat la primarie, scoala din sat, fabrica fratelui meu, s.a.m.d."? Aratati-mi chitanta ca sa pot verifica online ca ati votat cu BSD.

    Eu cred ca, pentru inceput, ar trebui ca doar prezenta sa fie contorizata electronic, in timp real, prin scanarea cartii de indentitate sau a pasaportului, fara a mai completa si a transcrie ulterior cerere dupa cerere. De asemenea se poate folosi infrastructura de supraveghere video de la Bacalaureat pentru a supraveghea sectiile in care pot vota "turistii". In restul sectiilor sa voteze doar cei de pe liste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e o ingrijorare perfect legitima, si chiar e bine ca se pune problema in acest fel. Da, m-am gandit si eu ca introducand posibilitatea verificarii online se deschide poarta catre tot felul de santaje de acest gen. Insa ele exista si acum - unii trebuie sa faca poze cu telefonul mobil dupa ce au pus stampila, samd. Argumentul e valid, si probabil va ramane intotdeauna loc pentru astfel de lucruri. Ideea e cum le reducem la minim, cum punem piedici in realizarea lor.

      O solutie ar fi ca fiecare cetatean sa poata verifica de maxim 2-3 ori, iar in caz ca votul dureaza o saptamana. O data la 2-3 zile, si la final. In acest fel acel angajator nu va putea verifica si el felul in care au votat angajatii pentru ca sistemul nu va permite mai mult de cateva interogari. Plus ca se poate face o limitare zilnica pe IP-uri dinamice, adica doar de acasa sa poti vedea.


      Aici secretul sta in criptarea succesiva, si folosirea tehnologiei incat sa fie extrem de dificil de manipulat. Din acest motiv un votant poate vedea in ce stadiu se afla votul lui permanent, ca la un colet expediat prin DHL sau UPS. Votezi din strainatate prin posta - introduci codul de pe plic, si chiar daca pana la destinatie dureaza 2-3 zile, poti vedea exact unde se afla plicul/coletul tau. La fel si dupa ce ajunge la destinatie, si este procesat de fata cu observatori: votul este luat in considerare, este validat / numarat, insa vezi unde se afla balotul si fizic, dar in acelasi timp se poate verifica si balotul electronic / virtual.

      Adica, mai exact, sa zicem ca un votant din Spania trimite plicul la sectia electorala din satul unde are domiciliu. Vede cand a ajuns, vede cand a fost inregistrat, vede cine a fost in comisia electorala, pe acelasi site vede cati oameni au votat din satul unde era el, si vede in timp real inclusiv rezultatul votului, cate au fost exprimate in acea sectie pentru fiecare candidat. Iar lucrul asta se intampla de jos, de la firul ierbii, si merge pana sus.

      Dupa aceea poate vedea ce se intampla cu sacii cu buletine - cand sunt preluati la BEJ, unde sunt depozitati etc, si vede in ce moment votul sau a ajuns la BEC in Bucuresti (*pe masura ce face numaratoarea finala / partiala etc), fiecare etapa avand trasabilitatea la vedere, perfect transparent. Inclusiv observatorii se verifica intre ei, pentru ca fiecare sectie de votare / observator independent avand cheia proprie de criptare (oferita de BEC), nimeni nu poate modifica balotul electronic final, si numaratoarea, fara acordul celorlalti. Adica e cam greu (aici am intrat un pic in detali tehnice de criptografie dar pe scurt ideea e ca validarea numaratorii se face tot la vedere, si fiecare sectie va avea propria ei cheie de criptare. Ca si cand ar fi un lacat urias ce trebuie deschis cu 18.000 de chei diferite + inca 10.000 de alte chei individuale, detinute de fiecare observator - inclusiv straini care sa certifice cu propria lor adunare ca numaratoarea a fost ok).

      Evident, exista varianta in care el nu doreste sa ceara nici un cod, sau il arunca de la inceput ca sa nu poata verifica ulterior nimic. Insa asta se intampla si acum.

      Ștergere