vineri, 14 martie 2014

Să eliberăm Ucraina! Cât și alchenele, hidrocarburile și olefinele din jur.


Putin nu dorește să elibereze doar cetățenii ruși ce trăiesc sub jugul ucrainean. Mai nou se pare ca unii vor să elibereze inclusiv compuși hidroxilici, hidrocarburile, cât și orice alt metacarpan sau hidrocarbură aromatică ucraineana intalnită pe drum. 

Mai jos aveți zăcămintele de gaz si petrol din Cape Tarkhankut, Ucraina. Adâncimea Mării Negre aici este in jur de 50 de metri, ceea ce le face foarte ușor de extras. Valoarea zăcămintelor pentru ceea ce vedeți in poză se situeaza între 500 și 800 miliarde $ (P50) ceea ce nu e nici foarte mult dar nici foarte puțin, având in vedere averile unora. 


Însă nu e doar atat. Nu vorbim numai despre cea mai mare captura de razboi de ocupare (pardon, eliberare) din istorie. Caspian Pipeline Consortium Project, o compania formata prin  asocierea dintre Transneft, Guvernul Republicii Kazakhstan, KazMunayGas, BP, Chevron, Mobil, Caspian Pipeline, Shell Caspian Ventures, Agip International cat si altii, ce exploateaza zacamintele aflate in Marea Caspica, ar avea si ea numai de castigat.

Pentru că nu ar mai fi nevoită să treacă cu conductele prin mijlocul Mării Negre, la o adâncime de 1800 de metri printr-un relief deloc prietenos (in lume, singura tehnologie capabilă de acest lucru este detinută de guvernul US și a fost folosită la conducta ce leaga Turcia), ci ar exista varianta trecerii pe uscat. Prin Crimeea, pe langă litoral, in aer curat, la soare. :)


Din Novorossiysk și până la Varna nu e chiar atat de mult. Ocolul prin Sevastopol ar fi nesemnificativ.


Ar fi chiar mai ieftin, dacă stăm si ne gândim. Costurile sunt mai mici ca pe fundul mării. Singura problema e ca trebuie sa se treaca musai prin platoul continental românesc, insa acolo nu cred ca se poate rezolva trecerea destul de usor, nu-i așa, domnule Ponta?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu